lørdag 17. april 2010

Ting 13: Oppsummering - alle gode ting er 12...

Så er de 12 tinga på plass, både på blogg og i hodet  - sånn om trent...
Når disse ukene skal oppsummeres, vil jeg sitere meg sjøl, da jeg aldeles grønn hadde starta min første blogg: "Dette er gøy!! På bloggen kan jeg fortelle, assosiere, bruke bilder, legge inn video, linker og lage tagger. Bloggen er et medium som genererer kreativitet. Jeg kan på en måte tenke i flere dimensjoner og følge assosiasjoner i alle retninger og i flere lag, leke med ord, bilder, farger og layout."
Bloggen er nok fortsatt min favoritt-"ting", men jeg utvider sitatet til å gjelde kurset som helhet - det har vært udelt lystbetont fordi det har gitt  utfordringer og muligheter hele veien, det har generert kreativitet og lyst til å teste ukjent terreng. Mye å bryne seg på, men det er en vesentlig del av mitt "gode liv". Har prøvd ut nye ting - i hvert fall 12! - og har mange flere på ønskelista, så snart jeg får tid. Og tid er nok problemet ved dette opplegget - hadde ikke vært mulig å gjennomføre kurset innafor ordinær arbeidstid!
Opplegget med selvstudium har til tider vært krevende, men en aktivt tilstedeværende betasuppefroydis har ledet oss over kneikene. Hun fortjener stor takk, sammen med inspirerende kursfeller. Takk for nå - møtes i nettskyen!

Ting 12: Trender. Hodet i nettskyen, beina på jorda.

Noen som husker 1990-tallet? - det siste tiåret i forrige århundre som liksom bare sklei forbi mens vi venta på tusenårsskiftet. Det var Metallica, Brian Adams,  Sinead O'Connor, Guns N'Roses og Roxette. På kino så vi Forest Gump, Titanic og Fucking Åmål, og på Lillehammer var det OL. Gro var statsminister, kong Olav døde, vi kladda våre artikler med kulepenn på papir, Gulfkrigen raste. Og internett ble oppfunnet. Det skjedde i 1993. Utrolig lenge siden.

onsdag 7. april 2010

Ting 11: Mashed up

Foto: Ida S. Anda fra Friedrichschein, Berlin, i oktober.
Jeg syns tagclouds (tagskyer???) er så stilige, så uten annen saklig grunn valgte jeg dette søkealternativet på Mashup Dashboard. Fra søkeord graffiti kom jeg til mash-up'en Street Art Locator, som kombinerer Google Maps med data fra folk flest som er interesserte i street art verden over. Ved siden av klikkbare markører på kartet, kan en søke på forskjellige typer street art, på sted, beskrivelse og tittel på verk.
Så nå vet jeg at på ei betongsøyle under overgangen i Uppsalavägen i Vasastaden i Stockholm, er det malt ei nydelig mor med barnet sitt i slynge på magen. Og i Berlin, på veggen til Alte Schönhauserstrasse 3: Terriffic Clown av Berlineren Primo Platoon. Like ved Torstrasse, en spasertur fra Altes Museum. Og det var nesten alt som var å finne fra Berlin, så her venter ei oppgave på alle berlinfarere; det ligger en grei instruksjon her for å legge til nye steder og verk på Street Art Locator: zoom og klikk og dra, last inn bilde og fyll ut tekstbobla. Og i den byen er det ikke langt mellom de kreative gatemalerne!
Tilbake i den litt mindre fargerike virkeligheten, kan jeg tenke meg å lage en mashup for SPOR-utstillinga på Sunnmøre Museum. Nokså usofistikert: kombinere kart og funnlokaliteter for de utstilte gjenstandene med foto og beskrivelser. Slik kan de som bruker utstillinga, f.eks. sjekke om noe fra hjemstedet er utstilt, og kanskje planlegge neste søndagstur til stedene der tinga i utstillinga i si tid ble lagt i jorda. Og seremoniene som disse fantastiske gjenstandene den gang var en del av  - fargene, luktene, lydene - kan vi bare fabulere om.

onsdag 31. mars 2010

Ting 9: Mer Google docs

Her er mitt første dokument laget på Google docs.
Verktøylinja ser jo kjent ut, det samme gjelder for de andre dokumentalternativa. Alt jeg har bruk for til enkel dokumentproduksjon, er visst her.
Det går an å skrive i  f a g e r, og sette inn bilder og arrangere tekst rundt dem osv. Jeg liker grensesnittet: Google-logoen er fargerik og munter, og oppsettet er reint og tydelig. Men så har jeg aldri likt å arbeide i word, heller.   
Ser at man kan lagre direkte i både HTML og pdf med ett tastetrykk. Eller to. Det er bra!
Et annet gullegg er jo lagringa skjer på nettet, så slipper man å styre med minnepinner og sånt når man skal bevege seg mellom heim og museum under vegs i et skrivearbeid. Internett-tilgang er det eneste "must" i den sammenhengen.

fredag 26. mars 2010

Ting 10: The grand museum round trip

Jeg er skyldig stedsans, men tror likevel arbeidsgiver skal være glad jeg følger nesen og ikke Google maps når jeg skal til og fra jobb. På vei hjem fra jobben med bil blir jeg foreslått en skikkelig rundtur: først en sving bortom Vartdalsnaustet og forbi Skodjestova der jeg aldri før har vågd meg med bil, så gjennom kirkegården, forbi kirka, og så til en forandring, på asfalt fram til hovedveien. Korrekt avkjøring til veien min, men så ender jeg opp ved målet på venstre side. Not! For der bor naboen.
Men det skal de ha, fotgjengerversjonen følger mi vanlige kjørerute. Bare at den også fører meg rett til naboen. Men pytt, pytt, hun har sikkert kaffen klar.
Google map som turkart blir ingen slager, men Kvadraturen-kartet og kulturminnesøket er blant de google-tinga jeg har hatt sans for lenge.  Møbelhistoria i Sykkylven neste? -men da er vi vel egentlig over på neste ting: Mashups.

Ting 9: Håndbok in the sky

Noen som blei nostalgisk nå?
Så har jeg skrevet det første dokumentet  mitt i Google docs. Følte meg mer i tåka enn i skyene da jeg prøvde å få lagt det inn i bloggen som et innlegg. Kopiering til web clipboard og videre til bloggen gikk ikke, så da får det foreløpig ligge her som en link.
En ny funksjon er at en kan lagre dokumenter i opprinnelige format på google docs uten å konvertere, med 1giga lagringsplass. Så nå ligger profilhåndboka med vedlegg både i  pdf, pp, ai og jpg. in the cloud. Foreløpig på min adresse, men vi skal finne en lur måte å lage et fellesområde på.

torsdag 25. mars 2010

Ting 8: WikiWiki!

Wiki betyr kjapp på hawaiisk, står det i Wikipedia. Og jeg som trodde tempoet på Hawaii var nokså bedagelig? Så veldig kjapt gikk det ikke meg meg i hvertfall, men etter å ha sett filmsnutten med de fire som skulle på telttur, skjønte jeg poenget (sic!), og er nå i gang med min første wiki. Og det er jo nesten like artig som å blogge!
Får litt Bambi-on-ice-følelse i møtet med alle hittil ukjente arenaer (-og ikke er jeg like god til å gå på skøyter som Ivar heller... ), men med Frøydis som flink og trygg bisitter, ble Berlintur-wikien oppretta i går. Og allerede er det mange brukere innpå. Jippi! Kjempeartig å se at det fungerer, nå kan vi samle og kommunisere informasjon og innspill til felles beste. Og ettersom en greit kan legge inn linker, kan jo både lyd, bilder, film og innkikk i andre nettsteder gi wikien et spennende og mangfoldig uttrykk.
Ser for meg en super arena for f.eks. idemyldring og utvikling av utstillingsprosjekt ved et seinere høve.

-Og er du ikke med enda, så kom igjen: opprett en konto på http://www.pbworks.com/  og logg deg inn på adressa du har fått på epost fra Frøydis.

søndag 14. mars 2010

Ting 7: Delicious dishes

aaargh!  Uke 10 er snart slutt, og jeg har ikke gjort mer enn å vimse rundt på facebook! Jeg må gjøre noe substansielt (og helst enkelt) - skal vi se hva betasuppe foreslår - google, ja. Den er grei. Og hva finner jeg ikke midt oppi skattelister og diverse: Anda på Radio Ålesund. Hihi. Visste ikke den lå på nettet. Og siden sosiale media handler om å dele, kaster jeg mitt forsøk på å være Valentine's day-ekspert til ulvene, til fri avbenyttelse. http://www.radioaalesund.no/modules/module_123/proxy.asp?C=42&I=5158&D=2

Den nyhetssaken i uka som gikk som relaterer seg mest til det vi holder på med nå, er vel nedlegginga av nettleksikonet Store Norske Leksikon. Da står vi igjen med Wikipedia, en kunnskapsbase der brukerne leverer kunnskap etter dugnads- og deleprinsippet. Helt i tråd med kjernen i sosiale medier, altså, men er dette godt nok?

mandag 8. mars 2010

Ting 6. Fjesing - jeg?!

Thomas Selzer spør i Trygdekontoret om livet er blitt en tilskuersport, og etter å ha jukset meg inn på facebook med lånt passord som vanlig, og klikket meg om kring, var svaret et rungende ja!!! Jeg var ikke på facebook, ville ikke på facebook, hadde ingen planer om å være på facebook; livet foregår ikke der. Og jeg er ikke nysgjerrig nok til å sjekke hva vennene mine holder på med når de ikke er med meg,
og hvem og hvor mange som er venner med hvem? - ikke min bisniss. Dessuten har jeg ikke TID!!!

onsdag 3. mars 2010

Ting 5: YouTube

Ettersom jeg er like lundehundgærn som Hilde er kattegærn, var det helt naturlig å søke på "lundehund" både på YouTube og Google videos. Og hva fant jeg ikke! Det lever ca 600 lundehunder i Norge. En rask hoderegning sier meg at det ligger minst ett minutts film på nettet per snute. Storveges! Nå kan nok 9 uskarpe minutter med lundehund som søker godbiter i skogen bli i lengste laget selv for meg, men vedlagte filmsnutt, Rasmus the lundehund vs Jack the kitty, er jo en höjdare, eller hva?




Måtte ty til Blogger Help for å få plassert den i bloggen, det var det der med å lime inn i "Rediger HTML" som var clouet, når koden var kopiert fra "Embed".


Om jeg liker/misliker YouTube? Klart, alle gjør jo det! ALT finnes der, selv om det meste er ute av fokus, bokstavelig talt. Jeg liker f.eks. måten skoleprosjektet om Schwitters viser film på, både i bloggen og på YouTube, for friskheten og den litt rølpete/amatørmessige måten den er laget på, kommer til sin rett her.

Men midt i alle søk blant tåkete snutter, kom Vimeo som ei åpenbaring: ei gruppe film- og videomakere med ønske om å dele med seg av sitt kreative arbeid. Etter hvert har mange likesinnede kommet inn i prosjektet, så nå er det ganske mange bidragsytere. Og her er det Hd-video så det holder: 1280x720! Nydelig. Så en film om "Djemba, a boy from Kibera" av Jason Taylor. Litt lenger enn de fleste YouTube-ting, men her finnes korte snutter også, som denne:


Wood Smoke from Fredo Viola on Vimeo.

Og Vimeo har blitt min døråpner til Twitter - jeg jo bare følge dem!

mandag 1. mars 2010

Ting 4: Podcast

Jeg har funnet et par aktuelle podcaster på nrk, Mytekalenderen og Museum.  Kopierte adressene, limte inn i google leser. Men storfangsten var Sveriges Radio: P3 Kultur, her fins alt, fra Kenyansk science fiction til debatt om kvinners nerdeidentitet - "ett nördorama" ved programleder Johanna Koljonen. Kult!

Klart podcast er en absolutt brukbar måte å formidle "lydbåren informasjon" på, særlig på steder der museet ikke har omvisere. Litt mer spennende, kanskje, å produsere rene lydbilder uten tale, som en stemnningsskaper folk kan ha på øret når de feks rusler i museumsområdet eller leser utstillingstekster.
Problemet er jo dette med tempoet - hvor fort  tilhøreren beveger seg i forhold til lydbildet. Det er ikke stas å måtte skru av og på til stadighet.

Ting 1: Twitter - tja?

Så har jeg oppretta en konto på Twitter og rota litt rundt. Prøvde meg på tema "Chile" for å se hva som var oppe, men det var vanvittig mye, både saklig og sært, - tydeligvis et veldig vidt søkeord. Fant ingen kjente på twitter - hvor er dere, alle sammen? - og følte meg litt ensom. Så da var det greit å følge opptrådte stier fra kursledelsen og søke seg inn på Drammensbiblioteket. Ikke så mange korte beskjeder av typen tekstmelding å finne der, egentlig, mesteparten var forkorta bit.ly-innlegg. Når jeg åpnet dem, minte de mest om nyhets-meldingene på ei vanlig hjemmeside. Men sikkert en brukbar taktikk både for informasjon slik den står, og gjerne for å sluse folk videre inn på hjemmesidene.
Jeg fant forresten en link til ly-stedet, og derfra kom jeg til pipes - en interaktiv feed aggregator and manipulator. Her kan man skape og skreddersy feeder og lage mashups. Wow. Kanskje en dag når jeg virkelig har god tid...
Jeg har ikke skrevet noe innlegg på twitter, for jeg opplevde det som litt for svært, og hadde ikke noe spes. å melde der og da.

fredag 26. februar 2010

Ting 1: Blogg - så bra!

Dette er gøy!! På bloggen kan jeg fortelle, assosiere, bruke bilder, legge inn video, linker og lage tagger. Bloggen er et medium som genererer kreativitet. Jeg kan på en måte tenke i flere dimensjoner og følge assosiasjoner i alle retninger og i flere lag, leke med ord, bilder, farger og layout.
 
Bloggen ligner litt på utstillingsmediet i uttrykksmangfold, selv om den mangler det vesentlige: tredimensjonaliteten og autentisiteten når en viser gjenstander,  og det å kunne bevege seg fysisk i selve mediet. Men i ei utstilling må en ta hensyn til at opplevelsen og formidlinga skjer der og da - mens foran bloggen sitter brukerne i sin gode stol, får jeg tro, og de er kanskje innom flere ganger. Så ved å bruke linker og ved stadig å utvikle og utvide den med nye innlegg, kan jeg putte inn mye materiale jeg ellers må utelate i ei utstilling. 
Etter hvert vil jeg utforske muligheter for flere valg mht det visuelle uttrykket.
 
Dette er en glimrende måte både å dele kunnskap på, og få tilbakemeldinger og dermed kanskje ny kunnskap. I museumssammenheng ser jeg for meg mange spennende prosjekt.
 
Det ble som jeg trodde: Jeg er en blogger.

torsdag 25. februar 2010

Ting 2: RSS

Kronglete start; forbausende få av favorittnettstedene mine har feeder. Merkelig. Men på Museumsnytt si side lyste det orange ikonet, og etter hvert fant jeg da noen. Jeg valgte Google reader som RSS-leser, ettersom jeg allerede hadde oppretta konto i Google på første kursdag. Kopierte nettstedsadresser, gikk til Google reader og limte dem inn i "legg til abonnement". Jeg ordnet dem i mapper fra "innstillinger for leser".
Så nå kan jeg altså finne og holde meg oppdatert på nettstedene og favorittbloggene mine samme hvilken pc jeg jobber på.
Fra Arkeologisk Museum i Stavanger (AmS) kom beskjed om at feeden ikke kunne vises, ettersom feeder med DTD (hva nå det måtte være) ikke støttes i Internet Explorer. Må prøve å finne ut en måte å omgå den på.

mandag 22. februar 2010

Ting 3: Fort gjort på Flickr

Yess! Nå har jeg endelig fått et påskudd til å gjøre det jeg har tenkt på lenge: å opprette en flickr-konto.

Først var det å registrere seg som bruker på Yahoo, med brukernavn, passord og full pakke. Deretter kunne jeg opprette en konto i flickr. Men framgangsmåten er forbilledlig grei og sidene er lette å navigere i, så det gikk raskt.

Jeg har nå lastet opp noen bilder av hunden min. I Organizr har jeg oppretta et "set", dvs plassert to av bildene i ei gruppe. Videre har jeg endra layouten på sida.
Jeg har merket meg at det er lett både å slette bilder og redigere billedtekster, noe som er vesentlig for en kontrollfreak.

For å åpne for tilgang til å se bildene, er de merket public. Men jeg ønsker ikke at andre skal bruke bilda mine, så jeg har valgt "all rights reserved".

For tilgjengelighetens skyld har jeg videre tagget dem med ulike stikkord, som lundehund, Storm, m.fl. Jeg tagget ikke med "hund"; med de hordene av firbeinte som ligger på flickr, vil jeg tro det er et så vidt begrep at det ikke er noe å vinne på det.
Jeg ønsket videre å knytte meg til en av gruppene som har lundehund som tema. Etter litt navigering fant jeg et utvalg. Blant de mest relevante valgte jeg bort "Rare and endangered dog breeds" (lundehunden er riktignok rødlista, men her var det mye rart) og Norwegian Lundehund (en-manns gruppe, engelsk) og valgte gruppa "Lundehund". Det fine med "Lundehund" viste seg å være at de bildene som er lagt til denne gruppa, automatisk dukker opp i galleriet på Norsk lundehundklubbs hjemmeside. Dermed får jeg dobbel effekt av arbeidet. Greit det!

Bildet av Storm trengte beskjæring. Dette ville nok ha vært mulig ved å bruke et eller annet redigeringsprogram på nettet, men jeg valgte å gjøre det fort og enkelt i Photoshop, før jeg lastet opp bildet.