lørdag 17. april 2010

Ting 12: Trender. Hodet i nettskyen, beina på jorda.

Noen som husker 1990-tallet? - det siste tiåret i forrige århundre som liksom bare sklei forbi mens vi venta på tusenårsskiftet. Det var Metallica, Brian Adams,  Sinead O'Connor, Guns N'Roses og Roxette. På kino så vi Forest Gump, Titanic og Fucking Åmål, og på Lillehammer var det OL. Gro var statsminister, kong Olav døde, vi kladda våre artikler med kulepenn på papir, Gulfkrigen raste. Og internett ble oppfunnet. Det skjedde i 1993. Utrolig lenge siden.

Skytjenester
Hvor er vi nå da, i 2010, i forhold til elektroniske medier? Ett stikkord er cloud computing, eller skytjenester på godt norsk. Her ligger brukerdata på servere på nettet i stedet for på den private harddisken, noe som etter hvert gjør at lagringsplass ikke bør være noe problem.
I bloggen 2050, en blogg om fremtid og fremtidstenkning, nevner Erik Newth skytjenesten Dropbox, som synkroniserer data mellom datamaskiner og mobiltelefoner. Den gjør det mulig å få tilgang til alle filer på alle maskiner man eier, slik at man i praksis vil kunne ta med seg alle sine data over alt.

Ved at mobiltelefonene utvikles til å ligne mini-pc'er, er forbindelsen mellom avanserte mobiltelefoner og sosiale nettmedier blitt stadig tettere, skriver Newth. Begrensningene som ligger i skjerm- og tastaturstørrelsen vil etterhvert oppheves ved trådløs skjermoppkobling, spår han: fram mot 2020 vil mobiltelefonene finne tastaturer og skjermer innen rekkevidde og koble seg til om enhetene er ledige.

Deling og deltaking
Arbeider en i nettskyen, er det enkelt å dele data med andre, og det er mitt andre stikkord: deling. Her ser jeg en helt ny måte å tenke på i forhold til kunnskapsproduksjon/-formidling: ved at flere bidrar og samarbeider i samme dokument, styrkes engasjementet og tilhørigheten, samtidig som produktet kvalitetssikres.
Videre vil åpne systemer gjøre institusjoner som feks museene åpne for brukerdeltaking, altså kan vi på en ny måte inkludere folks kulturhistoriske kompetanse i arbeidet vårt. Men det krever at vi har beina på jorda og stø, felles kurs. Det ligger spennende utfordringer foran oss, folkens!

Men la oss ta hodet ned fra nettskyen et øyeblikk, og ta en titt på tavlebloggeren i Monrovia,  Liberia's blackboard blogger . Han står på gata og blogger nyheter med kritt på veggtavla si til dem som ikke har råd til hverken avis eller pc. Informantene når han via mobiltelefon. Synergi mellom høy- og lavteknikk, kan vi vel kalle det. Eksotisk? Neppe. For når det kommer til stykket, trigges både han og vi av det samme: et inderlig ønske om å kommunisere og formidle.

1 kommentar:

  1. Strålende! Intet mer å si:-) Og dropbox er veldig ineteressent. Jeg kikka på den for første gang før helga etter et tips på twitter. Du er der framme! Eller skal jeg si der oppe, i nettskya!

    Vel done!
    Mvh Frøydis

    SvarSlett